11 Aralık 2009 Cuma

VANESSA VAN BASTEN






Biraz zırvalama vakti..

Şimdi sizlere bira kaç gruptan bahsedeceğim..Aklıma ilk gelenleri yazıyorum.Genel olarak ilk etapta eski grupları yazacağım.Buradaki amacım;bu eski toprak grupların günümüz müziğine ve bahsedeceğim gruba ve yeni türlere neler katığı üzerinedir..İlk grup Iron Maiden..Iron Maiden çok da sevmediğim bir grup.Iron Maiden mesela Power metalin önünü açmıştır..Judas Priest Painkiller albümüne kadar onlar da;heavy metal ve hard-rock çizgisideydiler.Painkiller albümüyle birlikte power metal akımının arttığını söyleyebilirim..Black Sabbath,tamamen doom,stoner,stoner-doom,heavy metal,hard rock,heavy-rock,doom metal vs. türlerin ve gerçek heavy metalin yaratıcısı..Ozzy Osbourne,Black Sabbath ile İngiliz işi bules etkileşimli,doom takviyeli,heavy blues rock,doom,stoner yaparken;bir an da,Özellikle Zakk Wylde sonrası Southern rock etkileşimli,country blues destekli,amerikan hard-rock,heavy metalin sert soundla tanışmasını sağlayan bir müziğe geçiş yaptı..Bu konuda görüşler farklı..Bu konuyu daha sonra tartışalım..

Sadece üç grupla klasik rock camiasından kısaca bahsetmiş olduk.Bu konu da oldukça uzar.Yazsam yazsam bitiremem..En kıza zaman da fikirlerimi paylaşmak isterim tabii ki..


Aynı zamanda,Eric Clapton'ın yer aldığı The Cream,Jethro Tull,Pink Floyd,Led Zeppelin ve diğer psycehedelic rock akımlarını da bunlara ekleyebiliriz..80'ler de müzik özellikle rock müzik değişime uğrarken;diğer müzik türleri de boş durmuyordu tabii..Örnek olarak;Swans,Coil,Throbbing Gristle,Killing Joke vs .vs. vs...


90'larda ise;daha farklı oluşumlar ortaya çıktı.Glam metal popülaritesini yitirirken,yerini grunge akımı aldı..En azından eleştirmenler böyle diyor..Slayer üstünlüğünü kurmaya devam etti.Metallica tarz değişikliğine gitti.Pantera,Sepultura ve Fear Factory gibi gruplar ortaya çıkarak metal müziği tekrar dünyaya egemen hale getirdiler..Ve metal müziğin çehresini değiştirmeye başladılar..


Konudan sapmayalım;özellikle 2000'lerden sonra müzik deneysel etkileşimler oldukça arttı.Industrial yeniden patlak verdi.Metal müzik yine çehre değiştirdi..Punk-hard-core kökenli klasik heavy metal grupları çıkmaya başladı..Bir taraftan yeraltı piyasası sessiz,sedasız kendi kitlesi tarafından ilerlemeye devam ediyordu..

Ve kısaca artık 2009 yılı itibarıyla müzikte artık patlama noktasına gelindi..Eskiden plak ve kaset varken,insanlar maddi durumlarına göre satın alıyorlardı.Gruplar ya da müzisyenler konser vermek çok da zorunda değildiler..Zaten iyi satıyolardı..Video müzik kanalları artık iyice üremeye başlayınca,plak şirketleri tv.den de para kazanabileceklerini anlamış oldular.Rotalarını bu yöne doğrulttular..İlk zamanlar hem,kaset.cd satışları iyiye gidiyordu..

Bu zamanlar insanların evinde;çok arşiv meraklısı olmayanlar hariç 10 taneyi geçmeyen kaset bulunurdu..1999 sonrası internet erişiminin artmasıyla satışlar oldukça geriledi ve evde olan 10 albüm sayısı birden 2009 yılına geldiğimizde en az 250'i buldu..Ama bu albümlerin formatı devamı dinlenmeyen mp3 albümler idi..Artık neyin güzel ve hangi ürünün para vermeye değer olduğunu bilen bir kitle oluştu...Dinlemeden ve bilmeden asla satın alamayan bir oluşum içerisine girildi..Konserler haliyle arttı..Albüm satışları düştü..Piyasa olan grupları zaten tek mp3 parçası olarka veya youtube'dan,tv.den dinler oldu bu dinleyici kitlesi..


Daha sonra internetin verdiği güçle yeraltı piyasası bu kültüre ışık tuttu..Değişik müziklere ve gruplara yönelmeye başladılar..Kim ne dersin desin;müzikte artık deneysel hiç bir unsur taşımayan grup yakında barınamayacaktır...Yeraltı kültürü buna en sonunda galip gelecektir..

Şimdi gelelim bu geceki muazzam grubumuza..Grup İtalya'dan ve post-metal,experimental,post-rock,ambient,sludge,psychedelic tarz müzik üretiyor..Özellikle SWANS ve Jesu grubuna oldukça benziyor..Esinlendikleri belli.Ama bunu kopyalaarak değil de;tamamen kendilerine göre orijinal bir müzik yaprak ortaya koymuşlar.Aslında eşi benzeri olmayan çok kaliteli bir grup bizleri bekliyor..Yer yer Swnas tarzı akustik gitarlar yer alıyor,genel olarak grubun müziğinde vokal yok..Ambient unsurlar,sludge gitar rifffleri,post-metal ve post-rcok gruplarına benzer yönler..Yerinde keyboard kullanımı... vs. vs. vs....

Çok kısaca yukarıda özetlemeye çalıştığım tarzı bu grup bence müzik adına gerçekleştirmiş...80 ler ve 90 ların en deneysel tarzlarını benimseyerek,2000 ler müziğine uyarlamış.Yaşasın yeni ve güzel oluşumlar..Bu yazıyı çok çok uzatırdım..Bu kadarı yeterli sanırım.Anlatmak istediğimi anlamışsınısızdır umarım..


Vanessa Van Basten'in etkilendiği gruplar ve sanatçılar ise: The God Machine, Godflesh, Jesu, Swans, Klaus Schulze, Angelo Badalamenti, Zdzislaw Beksinski, Killing Joke, David Lynch, Katatonia, Low, 4AD, Burzum, Wire, Kyuss, Girls against boys, Helmet, William Burroughs, EM Cioran, Neu!, Andrej Tarkowskij, HP Lovecraft.

Grubun kadrosu ise:MORGAN BELLINI: guitars, synth, sampler, sequencer, mic, software, fx, harmonica, glockenspiel, percussions
STEFANO PARODI: bass, synth
--------------
ROBY: live drums
NANT: Korg MS20, live drones
ANDY: saxophone


http://www.myspace.com/vanessavanbasten

http://www.boomkat.com/artist.cfm?a=28423

http://itunes.apple.com/us/album/vanessa-van-basten-ep/id307216404

http://www.last.fm/music/Vanessa+Van+Basten?setlang=en


Gruptan dört örnek parça ve gerekli linkler sizlerle dostlarım..Umarım beğenirsiniz..


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails