30 Eylül 2010 Perşembe

Mouse on the Keys





Bu gece kısaca bahsetmeye çalışacağım grup Japonya'dan ve Denovali Records çıkışlı deneysel bir müzik grubu.

Şu anda grubun dinlediğim albümün adı an axious object... Lastfm'de ve genel olarak müzik sitelerinde post rock, fusion-jazz etiketi oldukça kullanılıyor. Bu tür grupları tanıtmak da, tarif etmek de gerçekten zor olabiliyor. Çünkü; grup aslında tam olarak, ne post rock yapıyor ne de, tam olarak jazz...

Özellikle 2000 yılından sonra, müzik piyasası oldukça karıştı. Müzisyenlerden çok, müzik dinleyicileri internetin gücüyle bilinçlenmeye başladı. Artık farklı müzikler de dinlemek istiyordu bu kitle... Henüz gün ışığına çıkmamış bir çok grup, bu sayede tahmin edemeyecekleri pozisyonlara geldiler. Deneysel müzik adı altında toplayacağım inanılmaz bir müzik akımı oluştu ve müziğin çehresini değiştirdi. Halen istenilen düzeyde olmasa da ezber bozan bir devrim oldu diyebilirim. Uzun yıllardır var olan ve kıvranan bu müzik türleri, son yıllarda biraz daha rağbet görmeye başladılar...

Kısa kesecek olursam; Mouse on the Keys, edinmiş olduğu müzik bilgisinin üstüne, hayalindeki müziği üreten çok başarılı ve yetenekli bir topluluk. Trip hop, hip hop, hardcore, metal müzik türevleri vs. üzerine tamamen klasik müzik altyapılı şahane bir fusion-jazz grubu dersem tam da yeri olacaktır. Post rock ile de alakası budur aslında. Rock ve çeşitli müzik türlerinin ruhunu yansıtan ve de hissetttiren bir atmosfer sağladıkları için bu tür etiketlemeler olabiliyor. Zaten, artık bir çok gruba durduk yere post rock etiketi yapıştırmıyor muyuz? Post rock tanımını bir kez yapmalıyız. Aslında bu uzun ve tartışmalı bir konu; umarım bir gün bu tür konuları da tartışabileceğimiz uygun bir platform ayarlanır ve güzelce konuşuruz ;)

Grup post rock değildir demiyorum; sadece türler ve kategoriler çok karıştı, ne diyeceğimi bilemedim sadece. Post rock ve post rock uzantısı müziklerin devamını dilerim. Umarım daha da iyi yerlere gelebilir bu tarzdaki gruplar. Çünkü; kesinlikle hak ediyorlar.


Son not: Albümü piyano konusunda uzman olan bir dostuma dinlettim, çok beğendi. Grubun Gershwin'den etkilenmiş olabileceğini söyledi. Gershwin'den de bir çalışma burada olacak. Herkese iyi dinlemeler.







http://denovali.com/mouseonthekeys/

http://www.myspace.com/mouseonthekeys

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails