10 Ocak 2011 Pazartesi

Place Of Skulls - As A Dog Returns



Stoner, doom ve heavy metal müziklerinin ana kaynağı olarak bir çok yerde Black Sabbath gösterilir. Hikaye anlatılan her yerde aynıdır aslında; blues tarzı hard rock türünde müzik yaparken (ingiliz blues müziğinden bahsediyorum) gizemli şeylere meraklı olan elemanların Boris Karloff'in oynadığı film Black Sabbath ile müziğe bakış açıları değişir. Yeni ve denenmemiş bir şey denemek isterler vs.

1970 yılında çıkardıkları ilk albüm ve kendi adlarını taşıyan parçayla; bence doom müziği yaratmışlardır kesinlikle. Bazı kaynaklarda Blue Cheer grubunun heavy metalin atası olduğu iddia edilmektedir fakat; kişisel yorumum her kim ya da hangi grup bilemiyorum ama bu akımı ilk başlatan, kitleleri halen peşinden sürükleyen Black Sabbath topluluğudur...

Ozzy Osbourne ile kaydettikleri 1970- 78 arası tarihlerdeki albümlerde; deneysel yönü de ağır basan, rocxk adına önemli ve değişik çalışmalar da dikkat çekmektedir. Müzik tarihine yön veren çalışmalara imza atan grubun gizli bir destekçisi var mıydı, bunu bilemem. Sadece tek bildiğim, 70'li yıllarda müzik piyasasını derinden etkilemiş işlere imza atmış grup, her büyük grup gibi çeşitli anlaşmazlıklara girmiş ve Ozzy gruptan ayrılmıştır.

Ozzy'den sonra, Dio vokalist olarak mikrofon başına geçince; 80'ler heavy metal müziğinin şekillenmesine yön veren çalışmalar ortaya çıkarmıştır grup. Eski Deep Purple elemanı Glenn Hughes ile kötü bir deneme olan bir albüm de denemesi olan grup arayışlarına önce Ray Gillen da denemiş; Tony Martin'i dinledikten sonra da Eternal Idol ile ve devamı gelen albümlerle kaldığı yerden devam etmiştir.

Tony Martin ile üretilen albümler; ilk başta Tony Iommi'nin solo kariyeri gibi görünse de; aslında Iommi'nin ilerleyen yaşı ve kafasındaki müziği net olarak belirlemesi sonucu ortaya çıkan olgun işlerdir. Klavye kullanımı da eklenmiş olan grubun müziği iyice sertleşmiş, doom havasında ilerleyen, atmosferik ve etkileyici yapısıyla albümleri biraz daha yeraltı kulvarına inmiştir. Sıkı doom ve heavy dinleyicileri tarafından oldukça beğenilen albümler; Black Sabbath'ın en az bilinen ve hakettiği ilgiyi göremeyen albümler olmuştur.

5 dakika gibi kısa bir sürede bunları neden yazdım; çünkü, Place Of Skulls grubunun son albümü tam da bahsettiğim olgunlukta bir çalışma.


Gücünü Black Sabbath'tan yani; güçlü, ağır ve sersemletici gitar rifflerinden alan, sert; aynı zamanda doyurucu yapısı, etkileyici vokalist Victor Griffin'in sesinden, Hard rock, heavy metal ve geleneksel doom metalin birleşen gücünden; ruhu olan ve bunu müzik aracılığıyla notalara döküp ifade edebilen bir albüm karşımızda...



Biraz daha hard rock, klasik heavy metal, doom rock, doom metal, geleneksel heavy metal gibi müzikleri tanıyıp, dinleyen olgun dostlarıma tavsiye edebileceğim bir albüm As a Dog Returns...


Eski ve kökleşimiş grupların müzik yapmaları biraz risklidir; zamana ayak uydurmak ya da çağa uyum sağlamak gibi dertleri olabilir.

Rolling Stones gibi pop müzik kültürüne ait olmayan doom müzik grupları için bu kelimeleri ifade etmek yanlış olabilir haliyle. Gene de, zor olanı başarmak gibi bir şeydir aslında. Geleneksel olanı ve eski bir türü; grubun müziğini çok da bozmadan ifade etmek gerekebilir. Bu tür müziklerde zorlama olup olmadığı hemen anlaşılabileceği gibi; başarılı olma ihtimali de yüksektir. Hayranlar üzüntüye uğramamış ve beklenen albüm piyasaya sürülmüştür...

Tekrar yinelemek gerekirse; Place Of Skulls, 2011 yılında klasik hard rock ruhunu yitirmeden, doom metal referansları ve Black Sabbath geleneğini bozmadan, oldukça başarılı bir Doom, stoner rock albümüne imza atmış.

Kayıtsız kalmayın!!! Grubu henüz dinlememiş olanlar varsa da mutlaka dinlesinler.. Herkese iyi dinlemeler... Doom müzik hayatınızdan eksik olmasın sevgili dostlarım ;)

http://shop.relapse.com/store/product.aspx?ProductID=40882

http://www.placeofskulls.com/

http://www.myspace.com/placeofskullsdoom

http://www.metal-archives.com/band.php?id=1335

http://www.roadburn.com/2010/07/place-of-skulls-more-as-a-dog-returns-details-revealed/

http://www.roadrunnerrecords.com/blabbermouth.net/news.aspx?mode=Article&newsitemID=143660







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails