11 Ekim 2009 Pazar

MASTODON-CRACK THE SKYE




Uzun zaman önce yazmam gereken bir yazıydı,şimdi yazabildim.Beni buna iten dış etkenler de olmadı desem yalan söylemiş olurum..Geçenlerde bir dergide röportajları çıktı,onun öncesinde grup hakkında yorumlar vs yapıldı..Albüm şöyle böyle denildi..Bir de,ben bir el atayım bu işe dedim..

Mastodon benim son yıllarda oldukça bahsettiğim müzikal değişimi ve gelişimi yakalamış gruplardan biri..Bir kaç yıl içinde Dünya müzik piyasasının oldukça değişeceğini düşünüyorum..Mastodon bunun iyi örneklerinden biridir bence..

Son albümleri Crack The Skye'dan ben konuya gireyim..

Albümün ilk parçası Oblivion,sakat,arıza bir başlangıçla giriyoruz albüme..Sonra vokal direkt girip,hızlanıyor parça..Vokal değişimleri her zaman olduğu gibi bu albümde de var..Davulcuları da vokal yapıyor bu parçada,sesi de oldukça güzel diyebilirim..Nakarat kısmı giriyor kısa bir süreliğine..Sönük ve yumuşak kalan nakaratın devamında parça aynı hızda ilerliyor..Yumuşak ve eski Mastodon'dan oldukça uzak bir parça diyebilirim..Bir ara bir solo devreye giriyor,çok iyi değil bu atılan solo da bence..Sonra parça kendini toplayıp yeniden hızlanıyor..

Kötü değil,video kliplerini de bu parçaya çektiler..Birlikte izleyelim o zaman ;)



Mastodon "Oblivion"

Mastodon|MySpace Music Videos


İlk dinlediğimde,benim için tam bir hayal kırıklığı olan parça Divinations..Single olarak ilk bu parça çıkmıştı sanırım.Albümden önce ilk kez bu parçayı dinlemiştik..Bence pek bir özelliği olmayan,sıradan prog.rock gruplarına benzeyen bir parça..Parçada güzel gitar partisyonları var;ama nakarat bölümünün özellikle,alakası yok Mastodon grubuyla..Daha doğrusu eski Mastodon'la :) Düz vokal var ve çığlık,bağırma,çağırma yok bu parçada..70 lerin prog rock gruplarını oldukça çağrıştırıyor..

Quintessence: Prog.rock denemelerine devam..Gene pek beğenemediğim bir parça..

The Czar: Prog.rock gruplarına benzeyen bir intro ile başlıyor parça..Prog.rock altyapısı ve uzaktan gelen elektronik altyapı ve klavye ile parça yavaş bir şekilde başlıyor..Vokal giriyor devreye sonradan..10:54 uzunluğundaki parça;ilk 3 dakikası sıkıcı olmaya başlarken,birden hızlanıp tempo sağlanıyor parçada..Eski Mastodon ile gene alakasız bir parça olmuş..Daha sonra tempo tekrar düşüp,bu şekilde parça sonlanıyor..

Ghost Of Karelia: Albümdeki en iyi iki parçadan biri bu parça..Mükemmel bir başlangıçla başlayıp,güzel bir şekilde ilerliyor. ..Mastodon'a yakışır deneysel ve ruhu olan güzel bir çalışma olmuş..Parçanın başındaki,melodi parçanın ana melodisi gibi olmuş..Çok güzel doğu ezgilerini andıran hoş bir melodi bulmuşlar..Son derece başarılı!!

Crack The Skye:Albümün en iyi iki parçasından birisi de bu parça..Scott Kelly'nin vokal takviyesi göz ardı edilemez..Müthiş bir uyum yakalamışlar parçada..Scoot Kelly'nin vokali mükemmel zaten,bu parça ile de müthiş olmuş..Parçayı üç kat yukarı çıkarmış resmen.Fazla söze gerek yok,albümün en sert ve en iyi parçalardan birisi bu parça..

The Last Baron: Tamamen prog.rock müziğe geçtiklerinin ispatıdır..70'ler ruhunda ama 2000'lerin prog rock müziği bu olsa gerek..Süre uzun tutulmuş bu parçada,yaklaşık 13:00 dakika uzunluğundaki bu parça albümün son parçası..

Kısaca;albüm kötü bir albüm değil...Sadece eski Mastodon fanatikleri biraz burun kıvırabilir o kadar..Ben de,eski albümlerini tercih ederim..Dinlerim,dinlemem değil ama tam benim müzik anlayışıma hitap etmiyor.En azından şimdilik..Sonuçta,kaliteli bir müzik sizi bekliyor.Bunu unutmayın.Önyargıları ne olursa olsun,yıkmak gerek.Eski yeni Mastodon seven,sevmeyen herkes dinlemeye çalışsın bu albümü..İyi dinlemeler..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails