6 Aralık 2013 Cuma

2013 En İyi Albümler Bölüm:I


Son birkaç yıldır artık bir gelenek haline getirmiş olduğum yılın en iyi albümleri veya gözden kaçanlar listesine başlamadan, son bir yılda müzik piyasasında nelerin değiştiğine kısaca bir yorum yapalım isterseniz. Öncelikle, 'streaming' dediğimiz anlık müzik dinleme servislerinin dinleyici ve kullanıcılar tarafından daha fazla benimsenmesi oldu. Şöyle ki; çoğu dinleyici albümleri yasal yollardan satın almaktan çok, ya servis sağlayıcılar üzerinden canlı dinlemeyi seçiyor; ya da youtube, bandcamp, soundcloud benzeri sitelerden dinlemekle yetiniyor. Senenin başında lastfm belirli ülkelere radyo hizmetini kapattığını duyurmuştu. Şimdi baktığımzda ise, lastfm'de radyolar bütün ülkeler için hizmete açılmış durumda. Edindiğim bilgiye göre de radyodan dinlediğimiz parçalar youtube altyapısından bizlere aktarılıyormuş. Bunun dışında, Türkiye'de Deezer ve Spotify'in hizmete açılmış olması da birçok müzik dinleyicisinin bu yöne kaymasına sebep oldu. Diyeceğim şu ki; genel olarak müzik bağımlıları dışında kimse albüm dinlemek/edinmek istemiyor, parça listeleri ve favori parçalar oluşturarak müzik dinlemeyi seçiyor son yıllarda dinleyiciler... Tabii burada bu konuyu ve ayrıntılarını yazmaya, anlatmaya gerek yok bana kalırsa. Ben kendimce bu sene dinlenmesi gereken elli albümü kısa tanıtımlar ve linkler aracılığıyla paylaşmaya çalışacağım. Biraz önce bahsettiğim servislerden de yararlanacağım; yine de vakit buldukça albümleri uzun uzun dinlemekte fayda var diye düşünüyorum. Son hatırlatma da; burada yer alan albümlerin genel olarak tarzı doom, stoner, sludge, drone gibi türlerden oluşacağını belirtmemde fayda var sanırım. Yine de tür ve tarz kısıtlaması yapmamaya çalışsam da ağırlıklı müzik türleri bunlardan ibaret. Umarım beğeni ile dinler ve seversiniz hazırladığım listeyi. Herkese iyi dinlemeler.
                                   
                                         Samsara Blues Experiment - Waiting For the Flood

     Samsara Blues Experiment ilk demosunu 2009 yılında çıkarmış, 2010 ve 2011 yıllarında iki uzun çalarla yerini sağmalaştırmış bir topluluk; her albümünde farklı tatlar yakalayabileceğiniz grubun 2012 yılındaki boşluğundan sonra geçtiğimiz aylarda çıkarmış olduğu Waiting For the Flood, bence senenin en iyi albümlerinden bir tanesi... Stoner rock, blues metal, psychedelic rock, space rock, doom metal, progressive rock gibi türleri doğu mistisizmiyle birleştiren, gücünü gerçek blues müziğinden alan Samsara Blues Experiment'a mutlaka kulak verin. Son birkaç yılın kendine has işler kotaran nadir gruplarından bir tanesinin olduğunun da altını çizmek isterim.
http://www.samsarabluesexperiment.com/
                                                   
                                                     
                                                         Cathedral - The Last Spire
'Stoner doom' metalin efsane ismi Cathedral'in son albümüne yer vermeseydim olmazdı. Üç yıl aradan sonra çıkardıkları çalışmayla sene ortasında oldukça ses getirmişti grup. Sert sounduyla dikkat çeken albüm, Metal Blade ve Rise Above ortaklığıyla piyasaya sürülmüştü.  http://www.metalblade.com/us/releases/cathedral-the-last-spire/


                                                           Lesbian - Forestelevision
Lesbian, dinlemesi herkes için kolay olmayan doom gruplarından biri... Müziklerinde yeraltı metal kültürünün birçok özelliğini bulabiliyorsunuz. Tek parçadan oluşan, kırk dört dakikalık 'Forestelevision' da bunun en büyük kanıtı bana kalırsa; black metal, death metal, sludge, stoner, psychedelic, progressive rock gibi farklı türleri 'doom' çatısı altında başarıyla harmanlayan Lesbian, bu senenin en iyi çalışmalarından birine imza attı. Bazı eleştiri, paylaşım siteleri tarafından pek beğenilmemiş olsa da, ben kulak kabartmakta fayda olduğu kanaatindeyim.                            

                                        The Body - Christs, Redeemers
Thrill Jockey Records bu tarz gruplara aslında çok yer vermeyen bir plak şirketi. Demek istediğimi şöyle açayım; Thrill Jockey deneysel, avantgarde, psychedelic gruplara ağırlık vermesine karşın, The Body şirket için belki de çıkarmış olduğu en sert sounda sahip topluluktur diyebilirim. Gerçi The Body türler ötesi bir topluluk; herhangi bir sınıflandırmaya çalışmak, bence yanlış olur. Bu albüm de, doom müziğin gerçek yönünü, gücünü kanıtlıyor. Sadece bu senenin değil, son yılların en iyi albümlerinden biri, Christs, Redeemers. http://thrilljockey.com/thrill/The-Body/Christs-Redeemers#.UqEsStJdVjY NOT: Albümle duygusal bir anım da bulunuyor ayrıca... Bundan beş gün önce kulaklıkla bu albümü dinlerken, Beyoğlu, Tarlabaşı'nda ne yazık ki gasp edilip, telefonumu çaldırmış oldum. Gereksiz bir detay tabii :)
             

                                           
                                                       Terra Tenebrosa - The Purging
2013 senesinin başlarında çıkmış bir albüm The Purging. Trust One Records tarafından piyasaya sürülen albüm, daha çok avant-garde metal olarak kategorize ediliyor eleştirmenler tarafından; metal müziğe yeni soluk getirmiş sıra dışı Terra Tenebrosa, hem dış görünüşleriyle hem de icra ettikleri müzikle bunun hakkını veriyor doğrusu. Black metal, sludge, doom, noise rock, avant-garde metal, experimental rock, progressive gibi türleri tek bir potada eriten olağanüstü grup Terra Tenebrosa'nın bu ikinci albümü; ayrıca grubun üç üyesi de dağılmış olan İsveçli muazzam Breach'in üyelerinden oluşuyor. Biraz ezoterik bir hava vermek istersem, Breach'in küllerinden doğan Terra Tenebrosa yılın çok önemli bir albümüne imza atmıştı. Diğer listelerde yer alır mı bilmem, bence kesinlikle dinlenmesi gereken bir çalışma.

 Önümüzdeki günlerde geri kalan albümleri de burada paylaşmaya devam edeceğim. Aksilik çıkmazsa da 31 Aralık tarihine kadar beğendiğim bütün albümlere yer vermeye devam edeceğim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails