21 Aralık 2013 Cumartesi

En İyi Albümler Bölüm IV

                                 Dale Cooper Quartet & The Dictaphones - Quatorze Pieces de Menace


     Bohren Und Der Club of Gore ile başlayan dark, doom jazz akımı, The Kilimanjaro Darkjazz ile devam etmişti. Noir jazz türüne ait çalışmalar neredeyse elli yıl öncesine ait olsa da, Bohren ve TKDE'in yaptığı müziği kimse icra etmemişti desek fazla mı ileri gitmiş olurum... Kısa zamanda kendi öz emekleriyle ciddi başarılar kaydeden bu iki grubun ardından kopyacı birden fazla grup elbette türemeye başladı. Aynı anda da sönüp gittiler ya da kötü müzik yapmaktan başka bir işe yaramadılar. Şimdi burada bu isimleri saymanın anlamı yok. Dale Cooper Quartet & The Dictaphones ise, bazen diğer iki grubub altında kalıyor gibi görünse de, yer yer Bohren'den bile karanlık, zaman zaman TKDE'den bile vurucu etkiye sahip aslında. Bu saydığım üç gruptan bir tanesi hissiyat açısından daha kuvvetli bence. Hepsinin tarzı dark/doom jazz olarak görünse de; Bohren'de saksafon, TKDE'de Trombon, Dale Cooper'da ise trompet ağırlıkta... Çeşitli vokallerin de yardımıyla kotarmış olduğu bu son albüm ile Dale Cooper Quartet & The Dictaphones , tür ayrımı yapmadan herkese hitap ediyor. Daha doğrusu geceyi, yalnızlığı ve ağır tempo çalışmalardan hoşlananları... Konuk müzisyenler arasında Alicia Merz'in de olması ayrıca dikkatimi çekmişti. Uzun süresine rağmen hiç sıkmayan albümün; post metal, sludge, ambient ve deneysel müziğin önemli plak şirketlerinden biri olan Denovali Records'dan çıktığının da altını çizmek isterim. Sabrı ve vakti olanlara albümü birkaç kez dinlemelerini tavsiye
ederim.


                      
                      
                               



                                                          Splashgirl ‎– Field Day Rituals




     Deneysel caz tarzında ilerlemeye bu bölümde devam ediyoruz. Yine yalnızlığın, içselliğin, tükenişin ardından gelen hezeyanların, tamamen dışavurumcu anlatımını bizlere aktaran Splashgirl ve son albümleri Field Day Rituals.
 

                 http://www.discogs.com/Splashgirl-Field-Day-Rituals/release/4306971




                                                                Colorlist - Sky Song
Metropolde yaşayan bir insanın her şeyden bunalarak uzaklara gitme isteği ile başlayıp, önce kendi içindekilerle yüzleşmek için kaçıp gittiği; sonrasında ise olayları farklı algılayıp, geri dönme(pişman ve düşünceli) arzusunda olan bir karakterin anlatıcısı Colorlist. Mutlaka kulak verin.


                                                                                                           
   



                                                                     SIMM - Visitor
Eraldo Bernocchi'nin projelerinden biri olan SIMM, fazla bilinmeyen, güçlü bir çalışmayla yıl sonu karşımıza çıktı.. Dub ve ambient müziklerin doom ağırlığında, karanlıkla birleşen yansıması desek az gibi görünse de, müziği dinleyince fazla söze gerek bile kalmadığını sizler de anlayacaksınız.




                                              Rafael Anton Irisari - The Unintentional Sea
Günün belirli saatlerinde gülsek de, biliriz ki ilerleyen bir zamanda o gülen suratımızı, sebebini bile bilmeden ekşiteceğimiz olacağıdır. İşte bunu bilen bazıları, bu durumun oluşmaması ve gerçekleşmemesi için ellerinden geleni yaparlar. Acıdan ve gerçekten kaçmak ve kendini kandırmak isterler. Ben yanılıyor ve gerçekten kendilerini kandırmıyor iseler ve gerçekten mutluluğu anlık hazlarda yakalayabiliyorlar ise, ne mutlu onlara. Gerçekten kaçmayan, derinliğin dibine sürükleyen albümüyle Rafael Anton Irısari, The Unintentional Sea ile bizlere bu hissiyata odaklanmamızı, düşünmemizi sağlıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails