14 Aralık 2013 Cumartesi

2013 En İyi Albümler Bölüm III

                                                      True Widow - Circumambulation
Doom rock, post rock, shoegaze, stoner gibi türleri kendine has bir üslupla ve ustalıkla birleştiren, Doom müzik severlerin tavaf etmekle eş gördükleri Roadburn festivaline 2014 yılında davet edilen bu Amerikalı grup, başından beri hep özel,güzel ve de farklıydı. Yıllar geçtikçe daha da şekillenen tarzlarıyla uzun yıllar adlarından övgüyle bahsedileceği kesin.                                                      
                                                     Spiritual Beggars - Earth Blues
Kısıtlamalar, dayatmalar, zorunlu yapılanlar; aslında insan hayatında en olmaması gereken şeyler, değil mi... Ya da farklı yönlere ilgi duymanın bile günah kabul edildiği zevklerin arayışındadır insan. Kimi ruhunu özgür bırakır ve istediğini gerçekleştirir. Kimisi de çevre baskısıyla kimliğimi gizlemeye başlar. Aklından geçenleri yapamaz, baskıdan doğan öfkeyle eninde sonunda patlak verir bu tabii. Bence, bir insan istediğini neyse bunu gerçekleştirmek için elinden geleni yapmalı. Mutluluk, bize gelmez; mutluluk biz hazır olduğumuz zaman karşımıza çıkar, çıkabilir. Önemli olan, mutluluk ya da hayatımız boyunca beklediğimz şans, aşk, insan, derece, unvan karşımıza çıktığında bizim buna hazır olup olmadığımız durumudur... İşte o zaman bunu kaldırabilir miyiz, korkularımızdan kaçabilir miyiz... Şaka bir yana, 90'lı yıllarda sadece Fear Factory dinlediğim/dinlediğimiz için techno dinleyicisi sıfatına konulup, eleştirilen bir rock müzik döneminden geçtik. Hepsi bitti, gitti elbette. Yine de insan bazı dar düşünce kalıplarını unutamıyor olabilir. Çok çok eskiden bir death-grind metal metal grubunun üyesi hem stoner, hem melodik death metal gruplarında yer alacağı; hatta kurucu üyesi olacağı buralarda değil, dünyada bile kabul görmez bir durumdu. Tüm bunları uzun veya kısa bilmiyorum, kolay bir dille anlattığım bir kitabı geçen sene bitirdim. 2014 yılında da yayımlanacak bir sorun çıkmazsa. İkinci kitap için de çoktan çalışmalara başladım. Burada uzun uzadıya anlatmanın gereği yok bana kalırsa... Bunları neden yazdım; çünkü, Michael Amott, bilindiği üzere, Carcass gibi büyük bir death-gind grubundan ayrılıp kendi özüne, müziğin özüne, aynı zamanda modern ve istediği müziği icra etmek için projeler oluşturmak itemişti. Spiritual Beggars'da da, Arch Enemy'de de büyük başarılara imza attı. Şahsen ben Spiritual Beggars'ı Arch Enemy'e tercih ederim. 1992 yılında Michael Amott tarafından kurulan grup, kurulduğundan beri çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Vokal olarak yer alan ilk isim, Spice and The RJ Band, Kayser ve The Mushroom River Band'den Spice idi. 1992 ile 2001 arası vokal görevini üstlendikten sonra, Grand Magus grubundan tanıdığımız JB Christoffersson topluluğa dahil oldu. Açıkçası iki vokali sevsem de, seçimim JB Christoffersson'dan yana olacaktır. Return To Zero ile gruba dahil olan Apollo Papathanasio da gruba uyum göstermenin dışında, bana kalırsa güç ve renk de katmış oldu. Return To Zero, kökleri Sabbath ekolüne dayanan, doom metale çok yakın, stoner, doom, psychedelic bir albümdü. Earth Blues ise, blues metal, doom rock tarzında bir çalışma olmasına karşın, muazzam bir albümdü. Köklere dönüşün de işaretiydi bana kalırsa. Her şeyin bir başlangıcı var ve köklerimizi istesek de reddetmemiz yanlış olur.
  

                                                         Uncle Acid & The Deadbeats
İlk çıktıkları günden beri takip ediyorum bu grubu; bir taraftan iyi bir taraftan da kötü olan doom müziğin popülerleşmesiyle grup son iki yılda hayran sayısı oldukça artırdı. Şu anda orijinal kadrosuyla (Bill Ward hariç) beraber Black Sabbath'ın alt grubu olarak turluyor desem, yeterli olur mu?

         
                                                               Clutch - Earth Rocker
Tam tamına yirmi yıldır albüm yayınlayan stoner rock'ın en meşhur gruplarından Clutch, 2013 yılında tür ayrımı yapmadan, rock çatısı altında birçok dinleyiciyi bir arada toplamayı başaracak kalitede bir albüm piyasaya sürdü. Modern rock, stoner metal tarzına dahil edebileceğimiz çalışmadaki tüm parçalar hemen hemen hit niteliğinde.


                                                    Dead Meadow - Warble Womb
Stoner, psychedelic rock'ın 1998'den beri vazgeçilmez ismi. Tıpkı 60'lı ve 70'li yıllardaki ruhu, en azından bizlere müzik sayesinde hissettirmeyi başarıyor. Kaçırılmaması gereken bir çalışma.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails