8 Nisan 2009 Çarşamba

İnternet indirilen film yazarı işinden etti

Akşam gazetesinin internet sayfasında okuduğum habere göre,ABD Fox televizyonunda köşe yazarı olan Roger Friedman henüz vizyona girmemiş X-MEN serisini son filmi Origins: Wolverine'ı internetten bir kaç saniye bile sürmeden indirdiğini belirtmiş..FBI ile ortak çalışan 20th Century Fox şirketi yazıyı kınanmayı hak eden bir yazı olduğunu ifade etmiş.
Sonrasında zaten yazı internet sitesinden çıkarılmış,Roger Friedman'ın da işine son verilmiş..

Sıradan kullanıcılarına özendirme olarak algılanmış olabilir..Belki de yazıyı yazan kişi bunu düşünerek yazmadı. Sanırım film endüstrisi de,müzik piyasası gibi olacak da..Nasıl mı??Herkes artık istediği albümü,eski yeni farketmeksizin dilediği şekilde bir kaç dakika,saat ya Roger(Şanslı) dostumuz gibi saniyede indiriyorsa..Daha sonra indirdiği albümü beğendiyse eğer,piyasaya çıkar çıkmaz ya da mevcutsa satın almayı düşünüyor,direkt müzik markete koşup alıyorsa..Kimisi de bu albüm para vermeye değmez diyerek satın almıyorsa..Hatta bu albüm beş para etmez deyip anında dinledikten sonra siliyorsa..

Demek ki;yakında ve hatta şu anda sinema sektörürün sonu kaçınılmazdır.Yapacak bir şey yok..Çok iyi iş yapan her zaman cd-dvd satışını devam ettirecek.Sinema salonları dolup taşacak..Kötü olanlar beğenilmeyen eserler de harddisklerde silinmeye başlayacak.Zaten bunu hepimiz yapıyoruz öyle değil mi??

Bu noktadan sonra bir işi yaparken çok iyi düşünmeleri gerekecek.Aslında ben bu konuya şu şekilde bakıyorum.Zaten cd-dvd alan belirli kesim almaya devam ediyor ve edecek de..Önemli olan bu kitleyi kaybetmemek yerine yenilerini ekleyebilmek diye düşünüyorum..Mesela promosyonu biraz daha artırabilirler bence..Dvd alana güzel poster,afiş gibi promolar.Ya da filmin tanıtımı yapan güzel bir kitapçık,ek özelliklerin artırılması gibi.Sinemaya çekmek için de fiyat indirimine gidilebilir..Genç kitleyi unutmamaları gerekiyor..Hala kızlar ve erkekler buluştuklarında sinemeya gidelim mi diyorlar??Filme gidenlere dvd satın alanlara da ayrıca 1 sene içinde mesela;şu şu tarihler arasında belirli noktalarda imza günü düzenlenecektir gibi davetler.Ne bileyim bu konuları da film şirketleri düşünsün ben değil,değil mi??
Müzik piyasasında da aynı şey geçerli.Örneğin cd. alana poster bedava.Cd alana 1 sene içinde konserlerden herhangi bir tanesi bedava.Gruplarla imza günü tanışma fırsatı gibi şeyler neden olmasın???
Seçenekler artabilir.Artık iyi düşünüp iyi karar versinler..Dediğim gibi sinemaya giden gitmeye devam ediyor.Dvd,cd alan gene almaya devam edecek.Satışları biraz artırmaya çalışmaları gerek o kadar.Zaten genel olarak internetten indiren kesim hiç bir zaman lisanslı program(işletim sistemi,virüs programı,çizim programı,fotoğrafçılık prog..vs..)orjinal cd,dvd alan insanlardan oluşmadı..Ben çok örneğini gördüm.Adam 23 yaşında bugüne kadar bir tane orjinal müzik cd.si bile almamış.Bu kişiye ben ne diyebilirim ki;zorla elini cebine sokturamam.Bu bilnçsiz kitleyi değiştirebilmek oldukça zor.O yüzden siz elinizde olanlarla idare etmeye çalışın.Ya da her sene değişen gelişen jeberasyonlardan birini yakalamaya çalışın.Cd. satılmıyor ama konserlerde artış oldu.Demek ki;iyi ve kötü yanları varmış korsanın..Dediğim iyi düşünsünler şirket yöneticileri..

Ama siz ne olursa olsun beğendiğiniz filmi,albümü internetten indirdiyseniz bile gidip en kısa zamanda orjinal olarak edinmeye çalışın.Ya da filmleri sinema da izlemeye çalışın.Eski paylaşımları unutmayın.Yeni paylaşım ortamlarına çok kaptırmayın kendinizi..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails