28 Nisan 2011 Perşembe

Virus - The Agent the Shapes the Desert





Virus, Norveç'li üç kişiden oluşan sıradışı bir rock/metal grubu. Davul, gitar, bass haricinde geleneksel rock müziğe oldukça yenilikçi bir akış açısından yaklaşan ve müzik üreten bir topluluk. Progressive rock'tan, avantgarde metale uzanan değişik ve tarif etmesi güç bir tarzları var...

Grubun müzikal anlamda kökleri black metale dayanıyor; grubun üç üyesi de black metal gruplarıyla çalışmış, aynı zamanda diğer gruplarıyla da çalışmaya devam eden isimler... Yaptıkları tarz black metal olmasa da, Norveç'in karanlık atmosferi albüm boyunca etkisini dinleyiciye yoğun bir şekilde hissettiriyor.

Kısaca grubun müziği hakkında yorum yapacak olursam; grup progressive rock müziği 2000'ler şartlarına oldukça uygun bir şekilde uyarlamış. Çok sert olmasa da Mastodon, biraz da Ulver ve diğer prog. rock, deneysel rock gruplarının havası hissediliyor grupta; parçalar belli ki üzerinde düşünülmüş çalışmalar. Nerede ne olacağı, nasıl ilerleyeceği üzerine kafa yorulmuş... Sonuçta uzun yıllar müzikle uğraşan tecrübeli kişiler işin içinde; beğendikleri türlerin iyi dinleyicileri ve müziği iyi biliyorlar, bu kesin... Bass gitarist ve davulcunun performansına bayıldım diyebilirim. Vokalistin scream ya da brutal vokal yerine; anlamı türkçede biraz tartışılan teatral bir vokal tarzı denemesi de çok yerinde değişik bir seçim olmuş. Gitarlar black metal izi taşıyor, çok da sert olmamasına karşın yarattığı karanlık yapının üzerine kurulmuş atmosfer ve müzikal kabiliyetler işin içine eklenince dondurucu etkiye sahip, şaşırtıcı bir albüm ortaya çıkmış. Progressive rock, black metal, avantgarde, post rock, deneysel rock gibi türlerle rahatlıkla grubu etiketleyebiliriz. Progressive rock derken bir noktayı işaretlemek istiyorum. Biraz önce grubun tarzı için Mastodon grubunu da örnek gösterdim.

Aslında demek istediğim tam olarak bu değildi, Mastodon havası biraz hissediliyor, Ulver gibi Norveç'li gruplardan da izler var, Rush gibi 70'lerin prog rock gruplarından etkileşimler de mevcut, bahsetmeye çalıştığım da buydu aslında... Grup olaya daha teknik yaklaşıp, hız ya da süratle kendini kasmayı seçmeyip orta tempo bir müzik belirlemiş kendine... Dream Theater gibi prog rock/metal numaraları da beklemeyin ayrıca. Dinledikçe beğeneceğiniz, yeni şeyler keşfedebileceğiniz bir gruptan bahsediyorum. Gizli bir cevher gibi düşünebiliriz. Dinledikçe anlayabileceğiniz bir albüm kısacası. Fazla uzatmadan ve saçmalamadan, müzikle sizleri baş başa bırakıyorum.

VIRUS benzeri diğer sanatçıları Myspace Müzik 'de bulun


http://www.myspace.com/czral

http://www.metal-archives.com/bands/Virus/12540

http://en.wikipedia.org/wiki/Virus_(band)


http://www.duplicate-records.com/viruspreorder.htm







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails